• 06 (68) 416-421
  • kovacsgumi@internet-x.hu
  • Hétfő - Péntek: 08:00 - 18:00 | Szombat: 08:00 - 13:00 | Vasárnap: Zárva
  • Létrehozva: 2017-09-25
  • Megtekintések: 430

Mit jelent a TPMS rendszer?

KÖTELEZŐ LETT A TPMS RENDSZER, AMELY BEÉPÜL A MŰSZAKI VIZSGÁKBA

2014 november 1-től hatályba lépett egy EU-s rendelet, miszerint csak abroncsnyomás ellenőrző rendszerrel ellátott autókat lehet forgalomba hozni az Unió területén.

A TPMS néven ismert rendszer – a Magyar Autós Szakmai Szövetség (MASS) és a Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA) által kiadott közlemény szerint is – nagyban hozzájárul az abroncsok megfelelő nyomásértékének szintentartásához.

Az alacsony nyomás melletti üzemeltetés hatásai ismertek, az abroncsok gyorsabban kopnak és megnövekszik a fogyasztásuk is (a nagyobb gördülési ellenállás miatt.) Túl magas nyomás esetén pedig éppúgy gyorsabb az abroncskopás (ekkor a futófelület közepén keletkezik rendellenes kopás, míg előbbi esetben a vállrészeken) illetve a futóművek is hamarabb elhasználódnak. Arról nem is beszélve, hogy autónk stabilitása is sérül.

A TPMS rendszerek fajtái

Alapvetően kétféle megoldást szokás megkülönböztetni, ha TPMS-ről beszélünk. Az egyik az ABS (vagyis a blokkolásgátló) adatait használja fel és csak akkor képes a mérésre ha az autó mozgásban van. Ekkor nincs külön mérőszenzor a gumikban (indirekt rendszer) és a rendszert újra kell állítani minden nyári és téli gumi cserénél.

A másik korszerűbb TPMS fajta az előzőnél, hiszen az abroncsok belsejében lévő elemes szenzorok (direkt rendszer) folyamatosan mérik és elemzik a gumikat (külön-külön, figyelve az eltérésekre.)

Így egy hirtelen nyomásvesztésről (kisebb defektről) már akkor értesülhet az autós, mielőtt azt „saját bőrén” tapasztalná vagy az abroncs tönkremenne.

A rendszer egy műszerfali lámpát is magában foglal, mely felvillan, ha a rendszer valamilyen hibát észlel (vagy magával a TPMS rendszerrel van gond.)

A TPMS piktogrammok

Fontos ismerni a rendszer ikonjait, amin keresztül jelez az esetleges nyomáscsökkenésről, illetve TPMS hibáról. A gyakoribb jelet, azaz a nem megfelelő nyomásra utaló sokan ismerik. A képen a jobb oldalon látható.

Létezik azonban egy másik, az előzővel könnyen összekeverhető ikon, amely magának a TPMS rendszernek a hibájára utal és nem az abroncsnyomásra. A kis képen a baloldali szimbólumról van szó.

Minden Jog Fenntartva © 2020 Oros-Gumi Kft. | Adatvédelem
A weboldalt készítette és üzemelteti: B-Web Stúdió