• 06 (68) 416-421
  • kovacsgumi@internet-x.hu
  • Hétfő - Péntek: 08:00 - 18:00 | Szombat: 08:00 - 13:00 | Vasárnap: Zárva
  • Létrehozva: 2017-09-25

Miért fontos a téli gumi?

Fontos, hogy a fagyos, havas szezon beállta előtt cseréljük le a nyári köpenyeket a téliekre. A téli abroncsok anyagösszetétele és mintázata is jelentősen eltér a nyáriakétól. A speciális adalékok révén a téligumi mínuszban sem válik rideggé, megőrzi rugalmasságát, míg a futófelületen kialakított mélyebb mintázat, a számos barázda havon és jégen jobb kapaszkodást, ezáltal rövidebb fékutat és precízebb irányíthatóságot biztosít. Utóbbi tulajdonságok éppúgy jellemzők az olcsóbb, akciós abroncsokra, mint a prémium kategóriába tartozókra, így havas körülmények között még a legdrágább nyári gumi sem veheti fel a versenyt egy jutányosabb áru, de téli társával.

Az igazi téli gumik oldalfalán nemcsak az M+S jelzések (sár+hó) láthatók, hanem egy hópehely szimbólumnak is kell szerepelnie, ha ez hiányzik, akkor zord körülmények között bizony korlátozottak lehetnek a kiszemelt köpeny képességei. A törvényi előírás szerint 1,6 mm-es barázdamélység alatt már balesetveszélyesnek minősülnek a személyautók abroncsai, azonban a szabályozás nem tér ki külön a téli köpenyekre. Fontos tudni, hogy a téli abroncsoknál 4 mm-es mintamélységnél már ugrásszerű romlás tapasztalható a vízelvezetési és a tapadási mutatókban, így fordulhat elő, hogy az első blikkre még jó, pár éves gumik hóban már nem nyújtanak megfelelő biztonságot. Természetesen még egy akciós téli gumi szett megvásárlása sem filléres tétel, de megéri utána számolni, mert rengeteget spórolhatunk vele! A kérdés jogos, hogyan?

A szezonális cserével megnöveljük a nyári abroncsok élettartamát, amit nem használunk, az nem is kopik, ez alapszabály. A biztonságos közlekedés sem elhanyagolható szempont, a járókelők, az autóstársak és a saját testi épségünk érdekében ajánlott a hideg beköszöntével téli abroncsra váltani. Vegyünk például egy kis sebességű, városi koccanást, ami megfelelő abroncsválasztás esetén elkerülhető lett volna. Egy lökhárító újra történő cseréjének és a fényezésének átlagos költsége legalább másfél, kétszerese egy négydarabos, akciós olcsó garnitúráénak - a koccanás okozta kellemetlenségekről, a megemelkedő biztosítási díjakról és az esetleges büntető pontokról nem is szóltunk.

Az autótulajdonosok, sofőrök felelőssége gondoskodni a jármű megfelelő műszaki állapotáról, amibe bizony az időjárási körülményeknek megfelelő gumik is beletartoznak. Télen nem ritkák a nyári köpenyek miatt bekövetkezett olyan balesetek, amikor a biztosítótársaság bizony kilép a kárrendezésből. Az indok általában az, hogy a nyári köpenyek téli használata nagyfokú felelőtlenség, ha a baleset oka egyértelműen csak és kizárólag erre vezethető vissza, akkor a biztosító akár meg is tagadhatja a kárrendezést!

Ezek után nem kérdés, hogy megéri-e cserélni, no de mikor? A téli köpenyek felszerelése tartós, 7 Celsius fok alatti nappali maximum hőmérséklet esetén már indokolt, ez alól pedig még a terepjárók sem jelentenek kivételt. Hiába a 4x4-es hajtás nyújtotta biztonsági többlet, ha nincs megfelelő tapadás, akkor a gyakran borsos áru technika sem húzhat ki a pácból.

Minden Jog Fenntartva © 2024 Oros-Gumi Kft.
A weboldalt készítette és üzemelteti: B-Web Stúdió